Talianska zemiaková polievka

NA 6 PORCIÍ                                                                 PRÍPRAVA:

1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku                                         cca 25 minút (bez tepelnej úpravy)

500 g zemiakov                                                            Na 1 porciu cca: 233 kcal/973 KJ

3 stonky stopkového zeleru

2 p. l. olivového oleja

1 k. l. drvenej šalvie

1 l mäsového vývaru

300 g paradajok

1 p. l. nasekanej petržlenovej vňate

50 g nastrúhaného parmezánu

POSTUP:

1.       Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na plátky. Zeler očistíme, umyjeme a takisto pokrájame na drobno.

2.       V dostatočne veľkom hrnci rozpálime olivový olej a cesnak, cibuľu a zemiaky na ňom opražíme. Pridáme zeler a šalviu, ešte chvíľu pražíme a podlejeme vývarom. Polievku povaríme na miernom ohni zhruba 20 minút.

3.       Na paradajkách nakrojíme krížik, sparíme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame na osminky. Polievku osolíme a okoreníme. Pridáme paradajky a krátko zohrejeme. Polievku podávame posypanú petržlenovou vňaťou a parmezánom.