Talianska zemiaková polievka
NA 6 PORCIÍ PRÍPRAVA:
1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku cca 25 minút (bez tepelnej úpravy)
500 g zemiakov Na 1 porciu cca: 233 kcal/973 KJ
3 stonky stopkového zeleru
2 p. l. olivového oleja
1 k. l. drvenej šalvie
1 l mäsového vývaru
300 g paradajok
1 p. l. nasekanej petržlenovej vňate
50 g nastrúhaného parmezánu
POSTUP:
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na plátky. Zeler očistíme, umyjeme a takisto pokrájame na drobno.
2. V dostatočne veľkom hrnci rozpálime olivový olej a cesnak, cibuľu a zemiaky na ňom opražíme. Pridáme zeler a šalviu, ešte chvíľu pražíme a podlejeme vývarom. Polievku povaríme na miernom ohni zhruba 20 minút.
3. Na paradajkách nakrojíme krížik, sparíme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame na osminky. Polievku osolíme a okoreníme. Pridáme paradajky a krátko zohrejeme. Polievku podávame posypanú petržlenovou vňaťou a parmezánom.