Mrkvová polievka s ďumbierom
NA 4 PORCIE PRÍPRAVA:
1 cibuľa cca 25minút (bez tepelnej úpravy)
2 strúčiky cesnaku Na 1 porciu cca: 54 kcal/228 kJ
3 mrkvy
1 stonka stopkového zeleru
1 čerstvý ďumbier (1 ½ cm)
2 p.l. olivového oleja
1 L zeleninového vývaru
½ zväzku koriandra
Soľ , čierne korenie
2 p.l. kyslej smotany
POSTUP:
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na drobno.Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na drobné kocky, zeler očistíme a nakrájame na drobno. Ďumbier ošúpeme a nastrúhame.
2. Vo veľkom hrnci rozpálime olivový olej a opražíme na ňom cibuľu s cesnakom. Pridáme mrkvu, zeler a ďumbier. Všetko za občasného miešania zhruba 5 minút podusíme.
3. Podlejeme zeleninovým vývarom a polievku varíme na miernom ohni ešte asi 30 minút. Nakoniec ju rozmixujeme na pyré. Koriander opláchneme, osušíme, nasekáme najemno a pridáme do polievky. Osolíme, okoreníme a opäť necháme prejsť varom. Nakoniec dochutíme kyslou smotanou.