Trvanlivosť od A do Z
TRVANLIVOSŤ OD A DO Z
Avokáda
Ak chcete odložiť polovičku avokáda, mali by ste ponechať kôstku uprostred plodu a dužinu pokvapkať citrónovou šťavou. Tak zabránite tomu aby sa povrch dužiny nepekne sfarbil.
Citróny
Citróny skladované na suchom a chladnom mieste vydržia dlhší čas. Nakrojené plody môžete položiť reznou stranou dole na malý tanierik. V chladničke potom citróny vydržia ešte 2-3 dni.
Čerstvé bylinky
Bylinky najlepšie vydržia nezviazané a zabalené do vlhkej papierovej utierky. V chladničke vydržia aj 2 dni.
Hrozno
Pretože hrozno nedozrie, môže sa neumyté skladovať v chladničke. Vydrží tak až 4 dni. Hrozno by sa malo dôkladne opláchnuť vodou až tesne pred konzumáciou.
Jablká
Väčšina odrôd jabĺk sa dá skladovať na chladnom, ale vzdušnom mieste zhruba 2 týždne. Iba ranné augustové odrody, ako napr. Primerouge, sa musia spotrebovať rýchlejšie. Jablká nepatria do chladničky.
Lesné huby
Ak čerstvé huby nespracujete hneď, treba ich očistiť, ale neumývať. Na vzdušnom a chladnom mieste huby potom vydržia bez straty kvality aj 2 dni.
Mleté mäso
Pretože mleté mäso je veľmi háklivé a rýchlo sa do neho môžu dostať baktérie, malo by sa uchovávať vždy dobre chladené a spracovať vždy v priebehu 24 hodín. Opečené mleté mäso potom treba odložiť do chladničky, kde ho môžete skladovať aj 1-2 dni.
Paradajky
Paradajky takisto nepatria do chladničky, pretože tak strácajú arómu a stvrdnú. Paradajky by sa mali preto skladovať na tmavom, ale nie chladnom mieste.
Ryby
Veľmi praktické sú uzavierateľné nádoby s dierovanou vložkou. V chladničke by sa čerstvé ryby nemali skladovať dlhšie než 24 hodín.
Zavárané a nakladané
Otvorené fľaše s nakladanými, alebo zaváranými potravinami patria bezpodmienečne do chladničky a treba ich čo najskôr spotrebovať. Nespotrebované potraviny z otvorenej konzervy by sa mali preložiť do porcelánovej, alebo keramickej nádoby, uchovať v chladničke a spotrebovať do 2 dní.
—————